Blogs & Nieuws

Weten waarom je kind doet wat hij doet geeft rust...

Mamááá', je moet me nú helpen!'

Hoe vaak hoor jij de paniekerige stem van je kind:' Maáám, je moet me nú helpen!' En dat altijd net op die momenten dat je dus niet meteen kunt komen, breekt er een kleine hel los in je woonkamer.

Lastig hè, dat je kind de dingen die het moeilijk vindt, gewoon niet zelf probeert op te oplossen of rustig naar je toe komt om jouw hulp te vragen. Die paniek raakt jou als ouder ook.

Weten waarom je kind doet wat hij doet geeft rust

Herkenbaar? Je hebt vast al van alles geprobeerd om het makkelijker te maken. Met de ene keer meer of minder resultaat.

Heb je het misschien ook al eens bekeken vanuit de geboorte van je kind? Wist je dat de geboorte een blauwdruk is voor hoe je in het leven staat? Een blauwdruk voor hoe je problemen en moeilijkheden aanpakt en nieuwe dingen aangaat?

Door te begrijpen wat jouw kind ervaren heeft tijdens zijn of haar geboorte (en vlak daarna), begrijp jij veel beter waarom het reageert zoals het reageert. Dat geeft rust.

Geboren worden, je eerste taak in het leven

Geboren worden is het 1e moment dat je als kind zelf iets gaat doen. Het is je eerste nieuwe stap én daarbij laat je dan ook voor het eerst je moeder los. Wanneer daar iets mis gaat, wordt dit traumatisch. Denk bijvoorbeeld aan een spoedkeizersnede, lange geboorteprocessen of navelstreng om de keel. Allemaal situaties waarbij paniek en ademnood ontstaan. Sommige kinderen moeten meteen in de couveuse en missen dan dat o zo belangrijke moment dat ze meteen bij hun mama kunnen zijn. Zo'n kindje voelt zich dus meteen alleen.

De geboorte is bepalend voor de rest van je leven omdat je als baby'tje, zo klein als je bent, meteen een manier kiest om met het trauma om te gaan. Dit noemen we vanuit de Innerscore methode 'het oude besluit'. Later herken je dat als je 'overlevingsstrategie'. Datgene dat je altijd doet wanneer iets moeilijk is voor je.

Spoedkeizersnede, een voorbeeld

Stel je voor: een moeder en een kindje zijn al bijna anderhalve dag bezig met de geboorte. De ontsluiting gaat moeizaam, moeder en kindje raken zo langzamerhand wat uitgeput. Uiteindelijk mag de moeder dan toch persen en dan blijkt het niet te lukken. Het kindje komt er gewoon niet doorheen, zit vast en klem. Het duurt te lang, ze zien dat de hartslag steeds verder daalt van het kindje. Met spoed wordt er ingegrepen, het kindje wordt verlost met een keizersnede. Uiteraard nodig en belangrijk, maar dat is nu niet waar het hier om gaat. Ik wil je laten zien wat een kindje ervaart op zo'n moment en hoe het doorwerkt in zijn leventje.

Wat een spoedkeizersnede voor een kind kan betekenen

Voor iedereen is er altijd maar één manier op hoe hij om kan gaan met wat hij voelt, wat er gebeurt. Ieder kiest zijn eigen manier. Wanneer ene kindje vast zit en er niet zelf uit kan komen, dan is dat heel angstig en hij ervaart paniek. Gevoelens die zo'n kleintje nog maar amper snapt, maar wel ervaart. Zo'n kindje ervaart dat het zal stikken als het niet snel opgelost wordt. Uiteindelijk ervaart hij dat hij verlost wordt. En wat het kindje dus meekrijgt, op dit moment waarop hij voor het eerst zelf iets ging doen is: 'Als het te moeilijk wordt, dan wordt ik verlost, geholpen'.

Het krijgt de boodschap: 'moeilijke dingen kan ik niet zelf, of hoef ik niet zelf oplossen, dat doet iemand anders.' Diep van binnen zit daarbij opgeslagen: 'En als dat niet gebeurt, dan stik ik.' Daarbij zijn gevoelens van angst voor verlies zo groot. Daarom is het loslaten bij de schoolpoort of afscheid nemen bij deze kinderen ook vaak zo'n probleem. Bij kinderen die verlost zijn met een tang of vacuümpomp, komen de gevoelens die bij een keizersnede ervaren worden, veelal overeen. Wil je precies lezen wat het effect van een vacuümpomp is, lees dan dit artikel.

Het gedrag van je kind begrijpen vanuit zijn geboorte

Zijn oude besluit ('moeilijke dingen kan ik niet zelf', 'als ik niet geholpen wordt, stik ik') is zijn overlevingsstrategie geworden. Dit is in zijn lichaam op een heel diep en onbewust niveau opgeslagen als een blauwdruk. In elke taak waar dit kind vervolgens voor staat, elk moment waarbij hij zijn mama moet loslaten, elk moment dat het iets nieuws aan moet gaan, komt hij de gevoelens van zijn geboorte ervaring tegen en dus ook zijn oude besluit. Hij wordt bang, voelt paniek.

Een kind dat paniek ervaart klampt zich vast aan zijn moeder en weet niet beter dus vanuit de blauwdruk dat er meteen verlossing komt door een ander, want zo ging het toen ook. Hij heeft al eens keer moeten ervaren wat er gebeurt als het te lang duurt voor er hulp komt en dat wil hij liever niet nog een keer dus.

Met de Luisterkind Methode maken we op afstand contact met een diepere laag in jouw kind, contact van hart tot hart, en gaan we luisteren naar wat het wil 
vertellen.
We gaan hierbij terug naar de geboorte...jouw bevalling... en we gaan kijken wat we hier nodig zijn om dit trauma te kunnen keren.
We hebben één gesprek met het kind nodig om concrete stappen te kunnen zetten, handvatten aan jullie als ouders te kunnen aanreiken en oplossingen door 
te voeren. 
Hoe mooi is het, dat je 100%helder krijgt wat het kind nodig heeft, 

Je kind voelt zich gehoord en gezien

Wil je meer weten over hoe de Luisterkind Methode werkt, wat het nog meer inhoud en voor wie het nog meer bedoeld is? 
Kijk voor meer info op www.droomvlinders.com - Droomvlinders by Syl